Прес-центр

Екологія
23 лютого 2022, 06:05
Забруднення довкілля призвело до більшої кількості передчасних смертей, ніж пандемія COVID-19

Згідно з новим звітом ООН, щонайменше 9 мільйонів передчасних смертей у світі спричинено забрудненням навколишнього середовища або впливом токсичних речовин. Це вдвічі перевищує кількість загиблих від коронавірусу з початку пандемії COVID-19.

Загалом, за висновками спеціального доповідача ООН Девіда Бойда, кожна шоста смерть у світі спричинена захворюваннями, пов’язаними з забрудненням довкілля або впливом токсичних речовин, що у 15 разів перевищує кількість смертей від насильства.

Важливо зауважити, що за даними звіту, головний екологічний фактор передчасної смертності – забруднення повітря, яке, за оцінками, щороку забирає близько 7 мільйонів життів.

При цьому, смертність з цих причин у 90% випадків зосереджується у країнах з низьким та середнім рівнем доходу. Також, на особливий ризик наражаються працівники у транспортній сфері, адже понад 750 тисяч людей щороку помирають від негативного впливу на здоров’я вихлопних газів, азбесту і твердих частинок.

За словами Девіда Бойда, можливе подолання цих викликів ускладнюється через появу все нових шляхів забруднення. Відтак, від впливу свинцю щороку помирає близько 1 мільйона осіб. Однак, все частіше у світі спостерігаються захворювання через вплив пер- та поліфтороалкілових речовин (PFAS), які широко використовуються у виробництві через довговічність і зручність, а також антипригарні властивості та здатність відштовхувати воду, жир і плями.

«Хімічна промисловість погіршує надзвичайну кліматичну ситуацію, оскільки споживає понад 10% усього виробленого у світі викопного палива і викидає в атмосферу приблизно 3,3 мільярда тонн парникових газів щороку. Крім того, глобальне потепління сприяє звільненню та ремобілізації небезпечних забруднювачів», – зауважив він.

Таким чином, наслідки забруднення довкілля та впливу токсичних речовин далеко виходять за межі впливу забруднюючих речовин виключно на здоров’я людей. Ці виклики пов’язані з усіма іншими екологічними кризами, серед яких зміни клімату, глобальне потепління та втрата біорізноманіття з особливо негативним впливом на запилювачів, комах, прісноводні та морські екосистеми (включаючи коралові рифи) та популяції птахів.

Поділитися