Прес-центр

Цікавий факт
26 серпня 2021, 06:00
Європейський Союз офіційно визнав українські covid-сертифікати, видані за допомогою «Дії»

Відповідне рішення вже опубліковано на офіційному порталі ЄС. Відтак, з 20 серпня 2021 року українські сертифікати про вакцинацію від коронавірусу, згенеровані за допомогою застосунку «Дія», визнаються відповідними Регламенту Європейського Союзу.

Дане рішення прийнято з метою сприяння здійсненню права на вільне пересування у межах ЄС під час пандемії COVID-19. Таким чином, усі громадяни України, які пройшли повний курс вакцинації, зможуть отримати COVID-сертифікат з QR-кодом у «Дії» та за його допомогою вільно перетинати кордон з Європейським Союзом.

Як повідомив Віце прем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, наразі відбувається фінальне бета-тестування оновлення. Після його офіційного запуску згенерувати COVID-сертифікат можливо в декілька кроків. Для цього необхідно:

  • встановити застосунок «Дія»;
  • обрати розділ «Послуги»;
  • обрати пункт «COVID-сертифікати»;
  • натиснути «Згенерувати сертифікат».

Після цього потрібно за допомогою Дія.Підпис підтвердити запит на направлення даних з Електронної системи охорони здоров’я до «Дії». Якщо такого підпису немає – для посвідчення особи достатньо сфотографувати своє обличчя.

Крім того, найближчим часом з’явиться можливість згенерувати COVID-сертифікат на порталі «Дія» для його використання офлайн у роздрукованому вигляді або отримати сертифікат про негативний результат ПЛР-тестування (дійсний протягом 72 годин) у застосунку «Дія».

Цікавим є те, що наразі терміни актуальності COVID-сертифікатів відповідають міжнародним вимогам. Отже, у разі отримання такого сертифікату в «Дії», в більшості європейських країн його можна використовувати протягом 180 днів. Однак, важливо розуміти, що ці строки можуть змінюватися залежно від даних медичних досліджень або відрізнятися у різних країнах.

«Найважливішим було гарантувати безпеку громадян та повернути свободу подорожей, яку обмежила пандемія. Крім того, необхідно було досягнути сумісності та взаємного визнання сертифікатів. Ми це зробили разом. Разом з тим, це має значно ширший контекст – визнання ефективності роботи та довіри до державних інституцій України, належний рівень захисту персональних даних і найвищу оцінку застосунку Дія», – наголосила Ольга Стефанішина, Віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Поділитися