Прес-центр

Цікавий факт
30 вересня 2021, 06:30
Як працівник може самостійно перевірити оформлення трудових відносин, свій страховий стаж та сплату роботодавцем страхових внесків?

Страховий стаж є строком, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачуються страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) поєднує в собі обов’язкові внески на пенсійне страхування, страхування від безробіття, від тимчасової втрати працездатності та від нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання.

Якщо роботодавець в особі підприємства, фізичної особи або фізичної особи – підприємця має найманих працівників, він зобов’язується кожного місяця сплачувати за них ЄСВ у розмірі 22% від бази нарахування (заробітної плати, винагороди за виконання робіт або надання послуг).

Таким чином, страховий стаж та своєчасна сплата роботодавцем ЄСВ забезпечують працівникам соціальний захист: оплату лікарняних, допомогу на випадок безробіття, нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання, а також пенсію.

Щоб самостійно та не виходячи з дому перевірити оформлення трудових відносин, своєчасність та повноту сплати страхових внесків, а також свій страховий стаж, скористайтесь порталом електронних послуг Пенсійного фонду України або мобільним застосунком «Пенсійний фонд» (завантажити для Andoid та iOS.

Докладну покрокову інструкцію шукайте у нашій корисній інфографіці на сторінці Адвокатського об’єднання «LES» на Facebook.

Поділитися