Прес-центр

Екологія
13 січня 2022, 06:00
В Україні визначено найбільших екологічних порушників 2021 року

За інформацією Державної екологічної інспекції України, торік інспектори відомства зафіксували найбільше екологічних порушень у сфері поводження з відходами. Відтак, за весь рік відомством було складено близько 15 тисяч протоколів та накладено штрафів на суму понад 4,6 мільйона гривень. Однак, довгострокові негативні наслідки та збитки від таких порушень для довкілля і здоров’я людей набагато перевищують зазначену суму.

При цьому, за словами в.о. заступника голови Держекоінспекції Віталія Постоленка, наразі штрафи за екологічні порушення в Україні досить малі. Зокрема, середня сума штрафу у сфері поводження з відходами у 2021 році становила лише 305 гривень, тоді як розмір збитків від одного такого порушення може обчислюватися десятками, а інколи навіть сотнями мільйонів гривень.

Відтак, минулого року в Україні мали місце декілька насправді великих екологічних порушень, які завдали найбільших збитків навколишньому природному середовищу нашої країни.

ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат», сума збитків – 800 мільйонів гривень.

За інформацією Держекоінспекції, зазначене підприємство самовільно захопило земельну ділянку площею 160 гектарів та складувало там відходи, утворені внаслідок видобутку копалин. При цьому у підприємства були відсутні документи на право власності на ділянку та рішення органів місцевого самоврядування про його передачу у власність або користування.

ПрАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», сума збитків – 450 мільйонів гривень.

За даними Державної екологічної інспекції України, підприємство незаконно розмішувало залізовмісний шлам на одній із земельних ділянок, яка не була призначена для таких відходів. У складі таких відходів є оксиди заліза та важкі метали: цинк, манган, мідь, нікель, свинець тощо, які негативно впливають на довкілля, особливо у випадку потрапляння в підземні водоносні горизонти.

ППО ВП «Шахта Бужанська» ДП «Волиньвугілля», сума збитків – 430 мільйонів гривень.

Під час планової перевірки інспектори Держекоінспекції виявили, що термін дії дозволу на користування надрами сплинув ще у 2018 році. Відтак, підприємство протягом 3 років працювало, не сплачуючи обов'язкові платежі за користування надрами до державного бюджету, видобувши за цей період понад 50 тисяч тонн кам'яного вугілля.

ТОВ «Укрхімресурс», сума збитків – 150 мільйонів гривень.

За інформацією Державної екологічної інспекції України, на своїй земельній ділянці у Вінницької області підприємство створило сховище для відходів, які, серед іншого, містили гудрон. Ця речовина належить до категорії небезпечних, у результаті чого сталося забруднення землі площею понад тисячу квадратних метрів.

ПрАТ «Костопільський завод скловиробів», сума збитків – 100 мільйонів гривень.

Під час перевірки Держекоінспекція виявила, що підприємство протягом 5 місяців працювало за відсутності дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Поділитися