Прес-центр

Екологія
03 вересня 2021, 06:02
Українські екологічні експерти спрогнозували можливі наслідки зміни клімату в Україні

Про екологічне майбутнє нашої країни у спеціальному випуску для телеканалу ICTV розповіли директорка Центру екологічного консалтингу та аудиту Оксана Волоско-Демків і завідувачка відділу прикладної метрології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

За їхніми словами, за минулі тридцять років клімат в Україні суттєво змінився і цей процес навряд чи вдасться повністю зупинити. Передусім це пов’язано з глобальною кліматичною ситуацію у світі.

Відтак, аномальні хвилі тепла, довготривала спека, посухи, лісові пожежі, масштабні зливи, паводки та інші нечувані природні явища згодом лише зростатимуть та поступово стануть буденністю. Зокрема, згідно з результатами дослідження Інституту світових ресурсів, в Україні та Молдові спостерігається найвищий ризик виникнення посух, який перевищує навіть відповідні показники для країн Азії та Північної Африки.

За даними українських експертів, загалом за останні тридцять років середня річна температура на материковій частині нашої країни підвищилася на 1,2°C. При цьому, найбільше зросла середня температура зими та літа – майже на 1,5°C, а найменші температурні зміни спостерігаються для осені. Таким чином, поступово в Україні змінюється тривалість сезонів – зима коротшає та стає менш суворою, тоді як літо стає довшим і більш спекотним.

За словами Оксани Волоско-Демків, подальше наростання кліматичних змін може призвести до зникнення цілих українських міст у найближчі півстоліття. Це може статися через їх фактичну непридатність для життя у нових кліматичних умовах, адже нинішня інфраструктура міст та засоби ведення сільського господарства не готові зіткнутись із дефіцитом води, нестачею зелених зон та повсюдною забудовою. Крім того, неможливо ігнорувати ймовірність появи кліматичних мігрантів, які почнут переміщатись на північ через опустелювання та посухи на півдні.

Однак, існує позитивний варіант адаптації людей до кліматичних змін. За словами українських експертів, для цього вкрай важливо стимулювати місцеві підприємства на відновлення стану зруйнованих чи забруднених природних ресурсів. Також, необхідно запроваджувати нові екологічні технології для ведення сільського господарства, обробки земель, зменшення площі пісків та виробництва «зеленої» електричної енергії.

Таким чином, важливою умовою оптимістичного кліматичного майбутнього залишається корисна людська діяльність, бо її позитивний чи негативний вплив значно відчутніший за природні чинники.

Поділитися