Прес-центр

Екологія
28 жовтня 2021, 06:00
У Швеції знайшли спосіб захистити льодовик від літнього танення

За результатами дослідження, опублікованого у науковому журналі «Biofuels, Bioproducts and BiorefIning», наразі льодовики на планеті тануть зі швидкістю у 4-5 разів більшою, ніж ще сорок років тому.

Відтак, саме через танення льодового покриву в Європі, Азії та обох Америках з 2011 року рівень Світового океану підіймається приблизно на 1 міліметр на рік. Своєю чергою, у 1980-х цей показник складав лише 0,2 – 0,3 міліметра на рік.

За оцінками науковців, при нинішньому темпі танення льодовиків більшість з них зникне до кінця цього століття. Однак, екологічні активісти зі Швеції не погодилися з такою перспективою та знайшли спосіб захистити від літнього танення льодовик Хелагс, який є найпівденнішим у країні.

Декілька екоактивістів на чолі з Еріком Хассом укрили льодовик спеціальною ковдрою площею 40 квадратних метрів, зробленою з вовни та кукурудзяного крохмалю. Тканина відбивала сонячне світло та працювала як термос, що дозволило зберегти близько 3,5-4 метрів снігу та льоду під нею.

Цікавим є те, що Швеція – не перша країна, де спробували захищати льодовики від танення за допомогою тканини. Вперше таку технологію застосовувати в Італії у 2008 році, де екологічні активісти накрили величезним брезентом льодовик Презена в Альпах.

Однак, нинішній експеримент став першим у своєму роді для Скандинавії. Тепер екоактивісти хочуть збільшити його масштаб та укрити таким матеріалом ще більшу площу льодовиків, а також залучити науковців для вдосконалення підходу. За словами Еріка Хасса, наразі важливим є зробити захисний матеріал тоншим та менш важким, щоб полегшити монтаж конструкції.

«Льодовики є найкращим індикатором кліматичних змін. До того ж вони точно показують, що може зробити людство для захисту довкілля», – зазначив Оскар Кіхлборг, один з учасників ініціативи та гляціолог (спеціаліст, який займається вивченням усіх видів льоду, снігу, водойм). За його словами, завдяки цьому проєкту вдасться підвищити поінформованість світової спільноти про небезпеку, з якою зіткнеться багато людей у разі зникнення льодовиків. Крім того, таким чином вони сподіваються показати, що прості практичні дії здатні добре допомогти у справі подолання наслідків глобального потепління.

«Важливо щось робити для того, щоб мати результати», – додав він.

Поділитися