Прес-центр

Буква закону
04 листопада 2020, 06:00
У касаційному адміністративному суді нагадали, у яких випадках приватний виконавець має право на отримання винагороди та від чого злежить її розмір

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду проаналізував підстави отримання винагороди приватним виконавцем у виконавчому провадженні.

Постанова від 28 жовтня 2020 року по справі № 640/13697/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) до приватного виконавця про визнання протиправними дій, визнання протиправними та скасування постанов.

Обставини справи і суть спору:

ТОВ звернулося до суду з позовом, в якому просило:

  • визнати неправомірною та скасувати постанову про стягнення з боржника основної винагороди;
  • визнати неправомірною та скасувати постанову про стягнення з боржника витрат виконавчого провадження;
  • визнати неправомірними дії відповідача щодо перерахування стягнутих грошових коштів (основна винагорода та витрати на виконавче провадження) на свій поточний рахунок.

Окружний адміністративний суд м. Києва адміністративний позов задовольнив.

Задовольняючи адміністративний позов, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем не вчинялось жодних дій спрямованих на примусове стягнення коштів з позивача, адже позивачем самостійно здійснено погашення заборгованості перед стягувачем.

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва та ухвалив нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог відмовив.

Таке рішення апеляційного суду ґрунтується на тому, що добровільне виконання позивачем рішення Господарського суду Київської області відбулось у день відкриття виконавчого провадження, що виключає можливість застосування ч. 9 ст. 27 Закону України «Про виконавче провадження».

Позиція Верховного Суду:

Аналізуючи положення частин четвертої та п`ятої статті 31 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів», питання розміру основної винагороди приватного виконавця залежить від суми фактично стягнутої ним суми, а не від суми зазначеної у виконавчому документі.

Крім того, пунктом 19 Порядку № 643 визначено, що приватний виконавець, який забезпечив повне або часткове виконання виконавчого документа майнового характеру в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження», одержує основну винагороду у розмірі 10 відсотків стягнутої ним суми або вартості майна, що підлягає передачі за виконавчим документом.

Системний аналіз наведених норм дає підстави для висновку, що за своїм призначенням основна винагорода приватного виконавця є винагородою за вчинення заходів примусового виконання рішення, за умови що такі заходи призвели до повного або часткового виконання рішення та стягується з боржника в пропорційному до фактично стягнутої суми розмірі.

За таких обставин, колегія суддів погодилася з висновками суду першої інстанції про наявність підстав для задоволення позову

Дізнатись подробиці справи: http://reyestr.court.gov.ua/Review/92482775

Поділитися