Прес-центр

Буква закону
18 серпня 2020, 15:15
Скасовано обов'язкове ведення книги обліку доходів для ФОПів

Закон 786-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців" передбачає такі зміни для платників податків:

Довести відсутність вини платника податків через технічний збій в роботі електронного кабінету тепер легше. Зокрема, більше не потрібно підтверджувати факт технічного збою, методологічних або технічних помилок шляхом залучення технічного адміністратора та/або методолога, якщо на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику розміщено повідомлення про виявлення технічних та/або методологічних помилок чи технічного збою в роботі електронного кабінету або наявне відповідне рішення суду.

Скасовано вимогу обов’язкової реєстрації Книги обліку доходів і витрат. Також скасовано обов’язкове ведення Книги обліку доходів для ФОП І, II групи спрощенців та III групи (неплатники ПДВ). Облік доходів та витрат можна вести в електронному та/або паперовому вигляді за власним бажанням платника податків.

Також, відповідно до Закону, фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товарів. Зокрема, вести облік у паперовому або електронному вигляді за допомогою електронного кабінету. Облік буде вестися в типовій формі, яка вводиться замість Книг. Форму та порядок ведення буде додатково затверджено Міністерством фінансів.

Фізичні особи – "єдинники" I, II, III (не платники ПДВ) груп мають вести облік у довільній формі шляхом щомісячного відображення отриманих доходів. Тоді як фізичні особи – "єдинники" III групи (платники ПДВ) мають вести облік у довільній формі шляхом щомісячного відображення доходів та витрат.

Нагадаємо, що Закон 786-IX був прийнятий на засіданні Верховної Ради 14 липня 2020 року, а 5 серпня 2020 року Президент підписав його. 07 серпня 2020 року Документ був офіційно опублікований у газеті "Голос України" 🗞 та набув чинності наступного дня після публікації, тобто 8 серпня 2020 року. За винятком окремих положень.

Поділитися