Прес-центр

Екологія
12 серпня 2020, 11:00
Нова екологічна загроза: тисячі видів тварин під загрозою вимирання через розлив нафти в Індійському океані

Танкер MV Wakashio сів на мілину на кораловому рифі 25 липня 2020 року, екіпаж судна був нагайно евакуйований. За два тижні, 7 серпня 2020 року, стався витік нафти до океану через тріщини у корпусі корабля. Пальне розлилося неподалік від заповідника Blue Bay Marine Park та відомих туристичних пляжів.

Загальна кількість нафтопродуктів️, що потрапила в океан, досі невідома. Проте японська компанія Nagashiki Shipping, яка володіє судном, повідомила, що всього на борту було близько чотирьох тисяч тонн пального. Також представники компанії додали, що рятувальні роботи ускладнюються непростими погодними умовами.

Одразу після події влада Маврикія запровадила режим надзвичайної ситуації. За словами прем'єр-міністра держави Правінда Джугнаута, Маврикій немає навичок і досвіду боротьби з такого роду аваріями. У зв'язку з цим, влада країни звернулася за допомогою до Франції.

У відповідь на заяву прем'єр-міністра Джугнаута, представник посольства Франції у Маврикії повідомив, що на острів незабаром прибуде військовий літак для запобігання подальшого розливу нафти.

Представники міжнародної організації "Грінпіс" попередили, що витік нафти може призвести до жахливих наслідків для економіки держави, оскільки вона базується на туризмі, а також вилову і обробці риби. Також у "Грінпіс" наголошують на загрозі продовольчій безпеці і здоров'ю жителів Маврикії. В той самий час, обов'язково постраждає фауна і можуть загинути тисячі видів тварин.

Нагадаємо, що подібна аварія сталася 22 листопада минулого року в Україні 🇺🇦. Танкер "Delfi" сів на мілину та отримав пошкодження біля одеського пляжу Дельфін. Тоді до моря могло потрапити близько двох тисяч тонн пального. Розливи нафти з корабля та перевищення допустимої норми нафтопродуктів у морі періодично спостерігається досі.

До літа цього року невдалі спроби підняти танкер здійснювалися неодноразово судновласником.

26 липня 2020 року ситуацію визнали надзвичайною місцевого рівня, а вирішенням проблеми щодо видалення корабля з акваторії порту, майже через рік, почала опікуватися держава в особі Адміністрації морських портів України (АМПУ), яка оголосила тендер на ліквідацію танкера з прийомом заявок до 28 серпня 2020 року.

За умовами конкурсу, аукціон запланований на 5 жовтня, а термін виконання робіт — до кінця цього року. Варто відзначити, що в запланований період, роботи можуть ускладнюватися поганими погодними умовами.

Враховуючи описані обставини, видалення танкера “Delfi” розпочнеться за належних погодних умов, не раніше ніж через рік.

Цікавим стає питання на скільки оперативніше і з меншими наслідками влада Маврикії та Франції, а також японським судновласником MV Wakashio ліквідують наслідки аварії неподалік заповідника Blue Bay Marine Park?

Поділитися