Прес-центр

Екологія
05 листопада 2020, 06:30
Найбільші виробники споживчих товарів Nestle та Unilever шукають екологічні альтернативи для пакування

Заходи з глобального скорочення пластикових відходів — справжній виклик для виробників харчових продуктів, напоїв, чистячих засобів та косметики. Такі виробники постійно стикаються з нормативними вимогами та пильною увагою з боку споживачів. Саму тому компанії-гіганти, такі як Nestle та Unilever, переходять на паперове пакування.

Оскільки папір виробляється із біомаси, яка є відновлювальним джерелом, його легко переробити. Однак у паперу є декілька серйозних недоліків. Він не має достатніх захисних властивостей, щоб зберігати харчові продукти свіжими, тому не може використовуватися для пакування чіпсів, дитячого харчування та деяких інших товарів.

"Пластик насправді шкідливий, але зручний. Він водостійкий та жиростійкий, майже не деформується. Складно надати паперові такі технологічні властивості", — заявив Патрік Ліндер, керівник відділу інновацій американської пакувальної компанії WestRock.

Одна з технологій, яку зараз розвивають — використання паперу з поліетиленовим покриттям, щоб зробити його більш стійким до кисню, рідин, вологості та жирів. Проте надання паперові властивостей пластика ускладнює його майбутню утилізацію.

Компанія Nestle почала використовувати для деяких товарів папір з поліетиленовим покриттям замість того, який складався з пластику та алюмінію.

"Хоча це покриття містить пластик, він добре розчиняється у процесі перероблювання. Проте таке пакування підходить не для всіх харчових продуктів. Наприклад, розчинна кава або дитяче харчування не будуть зберігатися у такий спосіб. Наразі ми не знайшли таку технологію, яка забезпечить достатній захист від кисню та вологи, та до того ж виключить втрату поживних речовин.", — наголосив Герхард Нідеррейтер, глава Інституту Nestle.

Компанія Unilever почала виробляти товари своєї марки Carte d'Or та упаковувати їх у папір з покриттям, який виготовлений з кукурудзяного крохмалю. Це дозволяє зберегти морозиво в умовах холоду і вологи. Як стверджують у компанії, таке пакування можна переробляти на целюлозно-паперових комбінатах та компостувати на підприємствах.

Однак ці перетворення наразі обмежуються окремими товарами та лише деякими країнами.

Керівники компаній наголошують, що термін придатності та клімат є великими перешкодами для широкого використання паперу. Наприклад відносно помірна вологість та температура в Європі більш сприятливі для паперового пакування, ніж в деяких районах Азії та Африки.

Слід зазначити, що виробники пластику стверджують, що папір також являє собою загрозу для навколишнього середовища. Адже його виробництво вимагає більше ресурсів. Проблема знеліснення, яка залишається приводом для занепокоєння, може посилитися, якщо виробники будуть використовувати папір в промислових масштабах.

Поділитися