Прес-центр

Екологія
24 червня 2021, 06:02
Міжнародну премію за захист довкілля Goldman Environmental Prize отримала боснійка, яка самотужки захищала річку

Цю нагороду також називають Нобелівською премією у сфері охорони природи. Майда Білал, мешканка Боснії і Герцеговини, протягом 503 днів цілодобово захищала місцеву річку від будівництва на ній двох ГЕС.

Екоактивістка об'єднала навколо своєї ініціативи інших небайдужих людей та разом з ними блокувала міст, щоб не допустити до річки спецтехніку.

Відзначається, що влітку 2017 року жителі села, поблизу якого було заплановано будівництво зазначених електростанцій, не дозволили вантажним машинам перетнути дерев'яний міст на шляху до будівельного майданчика. Місцеві жителі наголошували, що будівництво завдасть великої шкоди навколишньому середовищу.

Як пізніше повідомила Майда Білал, тоді вона разом з активістами зазнала нападу з боку поліції, яка, за її словами, «насильно затримала людей за порушення громадського порядку і спокою».

Проте, небайдужі жителі села не припинили боротися проти будівництва ГЕС, та вже через півтора року дозволи були відкликані, а будівельні роботи – призупинені. Слід зазначити, що після війни 1992-1995 років у Боснії і Герцеговини, яка відома своїми гірськими річками та надзвичайною природою, почався спалах будівництва маленьких ГЕС. За цей час були побудовані, заплановані або будуються 454 таких об'єкти.

Однак, як відомо, ГЕС завдають значної шкоди біорізноманітності планети. Під час будівництва гребель і наповнення водосховищ відбувається знищення місцевої флори та фауни, викликане зневодненням або пересиханням приток річок і струмків.

Таким чином, рішучі та сміливі дії Майди Білал в черговий раз підтверджують, що підтримувати важливі ініціативи задля захисту навколишнього середовища – під силу кожному з нас.

Поділитися