Прес-центр

Екологія
02 листопада 2021, 06:00
Концентрація парникових газів в атмосфері досягла рекордного рівня

За даними звіту Всесвітньої метеорологічної організації ООН (з англ. World Meteorological Organization, WMO) (далі – ВМО ООН) у 2020 році рівень вуглекислого газу в атмосфері збільшився до 413,2 ppm (з англ. parts реr million, частин на мільйон), що становить 149% від доіндустріального рівня. Крім того, це перевищує середні показники за останнє десятиліття, навіть попри тимчасове зниження викидів під час карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією COVID-19.

При цьому кількість метану (CH4) в атмосфері становить 262%, а закису азоту (N2O) – 123% від відповідних доіндустріальних показників 1750 року, коли «діяльність людини тільки почала порушувати природну рівновагу на Землі».

За словами генерального секретаря ВМО ООН Петтері Тааласа, наразі темпи збільшення кількості парникових газів в атмосфері суттєво віддаляють людство від реалізації мети Паризької кліматичної угоди 2015 року.

«Ми збилися зі шляху стримування глобального потепління», – наголосив він. – «Нам необхідно змінити наші промислові, енергетичні та транспортні системи та модернізувати увесь спосіб життя».

Цікавим є те, що згідно з додатковим аналізом в рамках «Рамкової конвенції ООН про зміну клімату» (далі – РКЗК ООН), нинішні зобов'язання світових урядів щодо глобальних викидів призведуть до їхнього збільшення на 16% у 2030 році (у порівнянні з 2010 роком). Таким чином, це унеможливлює скорочення викидів на 45% до 2030 року, яке є необхідним для обмеження глобального потепління на рівні 1,5 °C.

«Перевищення цільових температурних показників призведе до дестабілізації світу та руйнівних наслідків, особливо для тих територій, які найменше сприяли викидам парникових газів в атмосферу», – зазначила Патрісія Еспіноза, виконавчий секретар РКЗК ООН.

Поділитися