Прес-центр

Екологія
06 жовтня 2020, 07:05
Кліматичні зони перемістяться з півдня на північ на 150-200 кілометрів

За оцінками експертів з клімату, у найближчі роки Україна зіткнеться з новими природними явищами, до яких наша держава може бути не готова.

Такою інформацією поділилася під час прес-конференції в Ukrinform "Про виклики екологічного розвитку в Україні" президент Професійної асоціації екологів України — Людмила Циганок.

"За прогнозами вчених та експертів з клімату, кліматичні зони в Україні зрушаться з півдня на північ на 150-200 км у найближче десятиліття. З'явиться велика кількість природних явищ, до яких ми фактично не готові. Зміни клімату не пошкодують нікого", — зазначила екологічний експерт. "Вже сьогодні в Україні відбуваються зміни клімату. Кожен з нас у 2020 році відчуває їх. Наразі ведуться дискусії, чи можна протистояти цим змінам. Але адаптуватися до них, ми, українці, повинні вже сьогодні", — підкреслила Людмила Циганюк.

За її словами, такі аномальні для країни явища, як пилова буря, що накрила Київ у квітні цього року, будуть неодноразово повторюватись. Тоді як звичні нам сніжні зими вже навряд чи повернуться у наші широти. Також, зміни клімату підсилюють проблему масштабних лісових пожеж і дефіциту питної води. Разом з тим, на думку екологічного експерта, Україна має наукові розробки та великий потенціал, які дозволять державі адаптуватися в умовах нового клімату.

"Можна істотно поліпшити умови проживання та здоров'я населення, якщо покращити містобудівну і землевпорядну діяльність, заборонити дику оранку прибережних зон, висадити лісозахисні смуги. Необхідно, щоб на це звернули увагу керівники об'єднаних територіальних громад. Тим більше це суттєво покращить не лише екологічну складову територій, а й економічну", — підкреслила Людмила Циганюк.

Поділитися