Прес-центр

Екологія
15 березня 2021, 07:10
14 березня — всесвітній день проти гребель, на захист річок, води і життя

У березні 1997 року у бразильському місті Курітіба відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва великих гребель. Саме тоді за ініціативи американської громадської організації «Міжнародна мережа річок» було ухвалено щорічно відзначати день боротьби з греблями на захист річок, води та життя.

Його мета — підвищення обізнаності людей про шкідливий вплив дамб і гребель на річкові екосистеми, а також об'єднання загальних зусиль людства довкола важливого питання збереження та захисту водних ресурсів.

Оскільки греблі є тромбами, які перекривають вільну течію та фрагментують річки, їх безконтрольне будівництво загрожує повним знищенням річок. Крім того, греблі представляють техногенну загрозу, адже їх руйнування призводить до катастрофічних наслідків.

В той час учасники конференції закликали уряди, міжнародні агентства та інвесторів встановити мораторій на будівництво великих гребель, доки не буде виконано міжнародну незалежну експертизу таких проєктів, а також не буде визначено реальну можливу шкоду для довкілля та людей.

Боротьба проти повсюдного будівництва гребель та дамб триває і тепер. А цей день нагадує нам, як важливо бути небайдужим до стану річок, ставати на їх захист та відновлювати вільні течії, адже річки, вода та життя — невіддільні між собою.

Поділитися